De ce o nouă școală?

Totul a început în 1800...

Ioan Bosco s-a născut la 16 august 1815 și a fost un preot italian. El a dat viață Oratoriului Sfântului Francisc de Sales, un loc de întâlniri pentru tinerii defavorizați, unui complex de școli profesionale de arte și meserii, școli și licee. În tot acest complex se aplica pedagogia care mai târziu se va numi „metoda preventivă”, metodă ce se baza pe educație, dragoste și credință. Don Bosco a murit la 31 ianuarie 1888.

Misiunea sa a fost continuată de Congregația Saleziană care s-a extins fiind prezentă în toată lumea în 130 de țări, cu peste 17.000 de membri.

don Bosco în Bacău

Fundația „Sfântul Ioan Bosco” din Bacău și-a început activitatea cu tineri și copii în anul 2000, odată cu inițierea construcției clădirii (octombrie 2000). Prezența numeroasă a copiilor și tinerilor veniți atât din cartier, cât și din alte părți ale orașului i-a determinat și mai mult pe fondatori să concretizeze ceea ce și-au propus inițial. Astfel, în luna iunie 2001 a avut loc inaugurarea Fundației.

Motivul pentru care Fundația „Sfântul Ioan Bosco” a luat ființă a fost acela de a aduce schimbări pozitive majore asupra copiilor și tinerilor prin inițiativele pe care le propune.

O altă problemă cu care se confruntă părinții și la care Fundația încearcă să găsească o soluție este dificultatea copiilor și a tinerilor de a-și petrece bine timpul liber pe durata vacanței de vară. 

Părinții, având un timp limitat pe care și-l petrec împreună cu copiii lor, nu reușesc să decidă și să aibă un impact asupra timpului liber al copiilor. Cei mai mulți dintre copii pun pe primul loc calculatorul, lăsând la o parte prietenii, familia sau jocurile în aer liber. În acest mod le este afectată viața socială, sentimentală, familială, etc..

Toate activitățile propuse de Fundație îi conduc pe copii și tineri să își canalizeze energiile spre demersuri educative, încercând în acest fel să contribuie și la corectarea anumitor comportamente neadecvate generate de condițiile de viață și de dezvoltare pe care le pot avea.

An de an, Fundația „Sfântul Ioan Bosco” a încercat să implice cât mai mulți copii în activitățile educative de petrecere a timpului liber, iar pe tineri în activitățile de voluntariat și de animație socio-educativă organizate în conformitate cu misiunea pe care o are.

Astfel, Fundația a desfășurat activități care au vizat în special copiii și tinerii defavorizați din municipiul Bacău. Ei au fost implicați activ și au răspuns pozitiv la oportunitățile și alternativele oferite de a petrece timpul liber într-un mod cât mai eficient, activ și totodată constructiv.

Ce oferă fundația?

Metoda pedagogică descrisă mai sus este pusă în practică în Fundația „Sfântul Ioan Bosco” prin următoarele modalități:

  1. Sprijinirea copiilor în rezolvarea problemelor școlare pentru a preveni abandonul școlar (Centrul de zi „Dominic Savio”).
  2. Sprijinirea tinerilor în vederea integrării socio-profesionale prin intermediul Centrului privind Dezvoltarea Deprinderilor de Viață Independentă „Don Bosco”.
  3. Implicarea copiilor și tinerilor în activități de grup și socializare – programul „Școala de vară” – Vara Împreună, grupul ADS, Clovni, etc.
  4. Participarea la diferite cursuri cu caracter socio-ocupational (Curs de specializare animator socio-educativ, Curs de perfecționare Formator, Curs perfecționare Educator specializat, Curs specializare Lucrător de tineret, Curs de Consilier pentru dezvoltare personală, Cursuri ECDL).

De ce o școală?

Școala primară saleziană „Don Bosco” Bacău vine să completeze toate activitățile Fundației „Sfântul Ioan Bosco”, ca răspuns la necesitățile identificate și să ofere un plus de calitate învățământului primar prin metoda preventivă promovată.

Școala primară saleziană își va desfășura activitatea la sediul Fundației „Sfântul Ioan Bosco” din strada Tazlăului nr. 9 Bacău în săli special amenajate.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *